Vin til spicy mat


Mange tror det er vanskelig å sette vin til sterk og krydret mat, mye fordi chili og andre aromatiske krydder setter smaksløkene ute av spill. Ofte tilsetter man jo kokosmelk eller fløte i rettene for å dempe den sterke smaken, og det er bra når man skal finne en vin som kan passe.

Viner man kan se etter bør være fruktige, ha mye aroma og gjerne litt restsødme. De trenger ikke være så veldig dyre, for all finessen man finner i dyrere viner forsvinner gjerne i chiliens dominans.

Eksempler på hvitvin og druer som passer godt er Risling, gjerne fra Nahe eller Mosel distriktene i Tyskland. Her finner man også viner som har litt restsødme, og da mener jeg LITT:)) (Dette er ikke en unnskylding for å gå «down memory lane» å handle inn Blue Nun og Black Tower…) Ellers er Pinot Gris et godt alternativ, gjerne fra land som USA og Australia. Her lager de gode, fruktige og fyldige Pinot Gris’er, i motsetning til Italia som liker å lage de med mer syre og struktur. Sauvignon Blanc er en aromatisk og nydelig drue, kjøp den gjerne fra Sør Afrika, Chile og USA.

Nå som sommeren er rundt hjørnet er det jo mange som liker å ta et glass Rosè vin, og det kan lett kombineres med sterk mat. Det lages mye forskjellig Rosè vin, spør etter en som er fruktig og sødmefylt, helst uten eik.

Champagne passer til ALT, også spicy mat:) Da bør man finne en som hovedsaklig er laget på røde druer. Det er kun tillatt med tre druer i Champagne, og to av dem er røde. Flere produsenter lager fyldige og aromatiske Champagner, som Bollinger, Ayala og Alfred Gratien.

Når det gjelder rødviner er det viktig at de har lite eller ingen tanniner (garvestoffer) og så lite eikesmak som mulig. Eik forsterker alt det spicy i maten. Rødvin og druer man kan se etter er Barbera fra Italia, Zinfandel fra USA og Shiraz fra Australia eller Sør Afrika.

Det beste alternativet er nok hvitvin, her er noen kjappe valg:

Dr Loosen, Mosel, Ca 114,-
Dönnhoff Riesling 2009, Nahe ca 115,-
Kientz Riesling Blienscwiller, Alsace, ca 149,-

Og så en liten raring til sist;

Trimbach Gewürtztraminer, Alsace ca 158,-
Gewürtztraminer er en grønn drue man finner mange steder, det er en artig drue som lager viner med duft av roser, litchi og ananas. Vinene koster fra ca 100,- og oppover.

Lykke til med mat og vin i kombinasjon, med utgangspunkt i Lorina sine fantastiske oppskrifter blir nok alt bra tilslutt!

 

Hilsen
Kari-Anne Øen,
Sommelier

Kommentarer er stengt.